Pétanque-pelin säännöt

(tiivistelmä kansainvälisistä säännöistä)

1. Peliä pelataan kahdella 1-3 henkisellä joukkueella (1-hengen joukkue = singeli, 2-hengen = duppeli, 3-hengen = trippeli). Kullakin pelaajalla on 1- ja 2-hengen joukkueessa 3 kuulaa ja 3-hengen joukkueessa 2 kuulaa.

2. Metallisten kuulien läpimitta on 70-80 mm ja paino 640-800 g. Puisen maalipallon (snadin) halkaisija on 25-30 mm.

3. Pelialusta voi olla millainen tahansa, suositeltavin on melko tasainen sorakenttä. Aluetta tarvitaan n. 15X4 m, mutta jo 10X2 m riittää pelaamiseen.

4. Aloittava joukkue valitaan arvalla, minkä jälkeen aloittaja piirtää aloituskohtaan ympyrän, halkaisijaltaan 36-50 cm.

5. Aloitusjoukkueen joku jäsen heittää snadin 6-10 m päähän ympyrästä. Snadin on jäätävä vähintään 1 m päähän kaikenlaisista esteistä, kuten puusta, isosta kivestä, seinästä jne.

6. Seuraavaksi aloittajajoukkue heittää ensimmäisen kuulansa yrittäen saada sen mahdollisimman lähelle snadia. Kuula saa myös osua snadiin. Heittäjän on seistävä ympyrän sisällä molemmat jalat maassa, kunnes kuula on koskettanut maata.

7. Seuraavaksi heittää vastapuolen joukkueen joku pelaaja yrittäen saada kuulansa snadiin nähden lähemmäksi kuin jo kentällä olevan toisen joukkueen kuula. Myös kuulat saavat osua toisiinsa, joten heittäjä voi myös "kilkata" vastapuolen kuulan kauemmaksi snadiin nähden. Lähimpänä snadia oleva kuula johtaa peliä.

8. Jos toisena heittävä joukkue ei saa kuulaansa lähemmäksi kuin aloittajajoukkueen kuula, joukkueen joku jäsen heittää seuraavan kuulan. Heittovuoro siirtyy aloittajajoukkueelle vasta sitten, kun toisena heittävä joukkue on saanut yhden kuulansa snadiin nähden lähemmäksi kuin aloittajajoukkueen kuula tai kun toisena heittävä joukkue on käyttänyt kaikki kuulansa. Toisin sanoen heittovuorossa on aina se joukkue, jonka paras kuula on snadiin nähden kauempana kuin vastapuolen paras kuula.

9. Kun molemmat joukkueet ovat heittäneet kaikki kuulansa, lasketaan pisteet. Se joukkue, jonka yksikin kuula on snadiin nähden lähempänä kuin vastapuolen paras kuula, on kierroksen voittaja saaden niin monta pistettä kuin sillä on kuulia lähempänä snadia kuin vastapuolen paras kuula.

10. Kierroksen voittajajoukkue aloittaa seuraavan kierroksen siltä paikalta, mihin edellinen kierros päättyi. Peli jatkuu niin kauan, kunnes toinen joukkue saa 13 pistettä ja voittaa pelin.