Pétanque

on kuulapeli joka kehitettiin säännöiltään nykyiseen muotoonsa Ranskassa tämän vuosisadan alussa. Juurensa pétanquella on paljon vanhemmissa vastaavissa kuulapeleissä joista ensimmäiset maininnat löytyvät aikakirjoista jo 1400-luvulta. Pétanque on laji mitä voi erinomaisesti harrastaa kilpaurheiluna tai tavallisena seurustelupelinä.

Pihoilla ja puistoissa pelattavana jokamiehen-pelinä pétanque on mitä oivallisin peli, minkä parissa eri ikäiset ihmiset voivat tavata toisiaan, tutustua, vaihtaa kuulumisia ja viettää kesällä viihtyisää ja hauskaa ulkoelämää. Pelin käynnistämiseen ei tarvita kuin sopiva mieluummin hiekkapohjainen pelialue ja kuulat.

Toisaalta kilpaurheiluna pétanquessa on erilaisia suorituksia, jotka vaativat hyvää keskittymistä. Toisiaan seuraavat tarkat asetukset ja iskut pitävät usein jännitteen yllä koko pelin ajan. Pelin taktiikoiden hallitseminen on myös erittäin tärkeää. Turnauksissa nämä pelit toistuvat ja käyvät koko ajan tasokkaammiksi turnauksen edetessä ja heikompien joukkueiden pudotessa. Turnausten kilpailupäivät venyvät usein yli kymmentuntisiksikin.

Suomessa pelin kattojärjestönä toimii Suomen Pétanque-Liitto ry. Liiton kilpailukalenterista voi löytää kilpailuja eri puolilla Suomea joka viikonloppu toukokuun alusta syyskuun loppuun. Myös talvella pelataan useita halliturnauksia. Vuosittain ratkaistaan Suomen mestaruudet trippelissä, duppelissa sekä singelissä. Pétanquessa pelataan myös trippelijoukkueilla oma mestaruussarjansa ja 1. divisioonansa. Rankkausarvon saaneiden kilpailujen tulosten perusteella pidetään vuosittain yllä erillistä rankingia pelaajien ja joukkueiden kesken. Viime vuosina Suomi on säännöllisesti ollut edustettuna myös lajin maailmanmestaruuskilpailuissa.